perjantai 3. huhtikuuta 2015

Rosvopaistin valmistus - Iso Rapasalo Lemi


Taas..parempi myöhään, kun ei milloinkaan.Nyt se on tehtävä, prosessikuvaus viime kesän toisesta Juhannusaattoprojektista. Yhteistoimin, nuorison inspiroimana päätimme koevalmistaa rosvopaistin 'Rapacabanan' rantasoraan valmistetussa (by Ville) rosvopaistiuunissa. (Toisen projektin - hiukan enemmän hauista vaativan - rantaterassipuutavaran roudaamisen Taavetista Saareen - hoiti miesväki siinä samanaikaisesti. Me naiset ja tietysti Otto keskityimme tulen ylläpitämiseen ja tutun maiseman ihailuun. Sorsapoikueet siinä kävivät aina välillä meitä ilahduttamassa. Rosvopaistiin  'Budjetoidun' kahdeksan tunnin projektiajan sijasta meillä kului kymmenen ja puoli tuntia (uunin sytyttämisestä siihen, että ruoka oli pöydässä :)
Alla 'muutama' kuva prosessista.

Rosvopaistiuuni tiilistä rantasoraan
 Tässä Villen edellisenä päivänä valmistama hieno uuni ja arina.


 Tästä se alkoi, sytytys ja sitten vain pökköä pesään seuraavat neljä-viisi tuntia


 Muutama kottikärryllinen polttopuuta ja tölkki poikineen paistojuomaa siinä kului.

 Valitsimme kaupasta tällä kertaa noin kahden kilon naudan sisäpaistin, mikä sitten sai kylpeä marinaadissa yön yli.
 Lisukkeina oli sipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa, pikkuporkkanoita, parsakaalia, valkosipulia...ja perunaa.

 Sitten kääräistiin koko hoito vedessä kastettuun voipaperiin..
.
 ..ja sen päälle foliota.
 Juuri ennen arinalle asettamista käärittiin ympärille vielä paljon vedessä kasteltua sanomalehteä.

Kun saatiin 'paistouuni' kuumaksi muutaman tunnin lämmityksen jälkeen, tyhjennettiin se kuumista hiilistä

 Sitten muonapaketti arinalle...
... rantahiekkaa kerros päälle..

 ..ja kuumat hiilet takaisin päällimmäiseksi.
 Ja sitten itse paistamiseen..
 ,mikä tarkoittaa tulen ylläpitoa kera janojuomien tietysti.

Juhannusaattoilta oli jälleen kerran taas ihan mahtava, lämmin ja aurinkoinen !

 Kello lähestyi jo kuutta..paistin pitäisi kyllä olla jo kypsä !
Eikun hiilet sivuun..
 
 ..ja paketti auki!
 Hyvältä näyttää!!!
Ja hyvältä tämä maistuikin. Pitää ottaa uusiksi..vaikkapa heti 17.5.2015!!! (65)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kiitokset kommentistasi. Thank you for our comment. Tuija,